Fietsen testen

Fietsen testen

Je fiets is kapot of je huidige fiets is aan vervanging toe, kortom, het is tijd voor een nieuwe fiets. Of het nu om een nieuwe racefiets gaat van duizenden euro’s of om een simpel tweedehands fietsje waarmee je elke dag naar het station fiets, het is voor alle fietsen raadzaam om deze goed te testen.

Je wilt dus een nieuwe fiets gaan kopen. Als je een nieuwe fiets gaat kopen, moet je je eventueel nieuwe aankoop natuurlijk wel testen. Zorg er dus voor dat je alle fietsen goed uittest voordat je een beslissing neemt.

Op deze manier zul je niet voor onaangename verrassingen komen te staan waarop je de fiets al had kunnen testen.

Het bandenprofiel

Bij de aankoop van een nieuwe fiets is dit meestal niet nodig, aangezien bijna alle nieuwe fietsen ook de nieuwste banden hebben en deze uit een goed profiel bestaan. Echter, bij een tweedehandsfiets is het raadzaam om na te gaan of de profielen van de banden nog niet versleten zijn. Als het bandenprofiel erg is versleten en er bijna geen profiel meer zichtbaar is, is de kans namelijk erg groot dat je je fiets snel lek rijdt. Dit betekent een hoop frustratie en elke keer moet je je banden laten plakken of je moet nieuwe banden gaan kopen.

De remmen

Nog een heel belangrijk onderdeel van de fiets, de rem. Of het nou gaat om handremmen of om een ouderwetse terugtraprem, je kunt het beste de remmen tijdens een testrit goed uittesten. Ga een stukje fietsen en rem eens af. Kun je geleidelijk afremmen? Rij ook een stukje en trap dan vol op de rem. Sta je nu meteen stil? Of duurt het veel te lang en zou je bij een onverwachte situatie nooit op tijd kunnen stoppen?

De versnellingen

Elke fiets heeft tegenwoordig bijna versnellingen. Helaas krijgen sommige versnellingen na verloop van tijd kuren, bijvoorbeeld dat de versnelling over gaat slaan of dat de versnelling eraf ligt zodra je wilt gaan schakelen. Als je dus een stukje gaat testrijden moet je zeker ook meerdere malen schakelen. Let hierbij op de reactie van de versnelling. Maakt deze rare geluiden? Verloopt alles soepel? Een slechte versnelling is erg vervelend en het kan een hoop geld kosten om deze te repareren of te vervangen. Wees er dus zeker van dat de versnelling van goede kwaliteit komt zodat je hier later geen last van krijgt.

De testrit

Tijdens de testrit beoordeel je de verschillende soorten onderdelen van de fiets. Het is echter ook erg belangrijk om de gehele fiets te beoordelen. Hoe vind je dat de fiets rijd? Zit je lekker op de fiets? Krijg je er een goed gevoel bij? Alle onderdelen kunnen misschien wel van goede kwaliteit zijn, maar als je op de fiets zit en je krijgt het idee dat de fiets het net niet heeft, kun je beter op zoek gaan naar een andere fiets. Je koopt namelijk een fiets en geen onderdeel, dus koop een fiets die je helemaal bevalt en waarop jij met plezier kan gaan fietsen.

Copyright 2020 fietsen-vergelijken.nl